İstanbul'un atık sularda koronavirüs taraması başladı
Türkiye'deki atık sularda yeni tip koronavirüs (Covid-19) varlığını ve dağılımına ilişkin bilgi edinmek ve olası erken uyarı sistemi geliştirmek amacıyla, Türkiye Su Enstitüsü Başkanlığı koordinatörlüğünde çalışmalar başladı.
Marmara Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilge Alpaslan Kocamemi ve Moleküler Biyolog Dr. Halil Kurt danışmanlığında geçekleşen çalışmalarda, Türkiye çapındaki atık su arıtma tesisleri giriş ve çıkışlarında 24 saatlik kompozit atık su numuneleri alınıyor. Alınan numunelerin analizleri ile koronavirüs miktar tayinleri, Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Laboratuvarlarında yapılıyor.
'VİRÜSÜN YAYILIMINI DAHA NET GÖZLEMLENECEK'
İlk çalışmaların Ankara'da başladığını ancak şu an yoğun bir şekilde İstanbul laboratuvarında devam ettiğini belirten Doç. Dr. Bilge Alpaslan Kocamemi, öalışmalara önümzdeki hafta Samsun'da da başlanacağını açıkladı.
Atık sularda koronavirüse rastlanmasının 'beklenen bir durum' olduğunu belirten Doç. Dr. Kocamemi, atık sudan bu virüsün yayılımını izleyebilme şansı yakalanırsa, şu anki yayılımın daha net gözlemleneceğine dikkat çekti:
"Hastaların idrar ve dışkısında olması gayet olağan bir şey. Zaten atık su artıma tesislerine SARS-CoV2'den daha dayanıklı pek çok virüs geliyor. Bu pandemi öncesinde de ciddi önlemlerle çalışan insanlardık, şu anda da bu önlemlerle çalışan insanlarız.
Biz yayılımı hastaneye giden hastaların yapılan testlerinden görüyoruz. Oysa ki bu hastalığı belirti göstermeden, ayakta geçiren kişiler var. Bunların da tabii ki dışkı ve idrarlarında bu virüs var. Dolaysıyla atık sudan virüsün yayılımını izleyebilme şansımız olursa, şu anki yayılımı daha net gözlemleyebiliriz. En önemlisi de bir ikinci atak olması durumunda da 'Daha salgın boyutuna gelmeden, acaba astalığın seyri hakkında bilgi verebilir miyiz? Bir Erken uyarı sistemi geliştirilebilir mi?'çalışması. (HABER MERKEZİ)